BİLGİ KÖŞESİ

Halk Sağlığı

Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta kapsamında halk sağlığının ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin önemi vurgulanmaktadır. Halk sağlığı açısından en önemli amaç, toplumun sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır.

Eğer hastalıklar oluşmadan evvel sebebi anlaşılabilir ve engellenebilirse kişinin, dolayısıyla toplumun sağlıklı yaşamı devam ettirilebilir. Bu çok uzun senelerdir bilinen bir gerçek olmakla birlikte günümüze değin yeterli önem hala verilmemektedir. Günümüz sağlık politikası hala kişinin hasta olduktan sonraki tedavisi üzerine kuruludur. Elbette ki oluşacak hastalıkların tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi çok önemlidir. Ancak ya bu hastalığın oluşmasını engelleyecek bir yöntem varsa ve bunu yapmıyorsak ? Düşünsenize hastalığınızın engellenebileceğini biliyor olmak. Şöyle düşünün ; sigara içen birinin akciğer kanseri olduktan sonra ki pişmanlığı .

Halk sağlığının korunmasında proaktif önlemlerin alınması çok önemlidir. İş güvenliği hizmetlerinde nasıl tehlike daha evvel tespit edilerek riskler ortadan kaldırılmaya çalışılıyorsa koruyucu hekimlikte de aynı mantık işlemektedir. Yapılan aşılar hastalık oluşmasını engelleyerek kişinin ileriki yıllarda hastalıktan korunmasını sağlamaktadır. İçme suyu analizlerinin yapılması tifo, gastroenterit gibi salgınları önlemektedir. Bunun gibi aklınıza gelebilecek bir çok önlem halk sağlığının geliştirilmesine ve mutlu huzurlu bir hayatın devamının  sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.

Kişinin bireysel proaktif çabaları toplumsal sağlığın oluşturulmasında yadsınamaz sonuçlara yol açmaktadır. Örneğin sigara içmenin azaltılması ya da ortadan kaldırılması, düzenli eksersizlerin ve sporun hayatın içine dahil edilmesi, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının edinilmesi bireysel proaktif yaklaşımlardan sadece birkaçıdır.

Unutmayın ; proaktif önlemler hayat  kurtarır. Halk sağlığına ve proaktif davranma alışkanlıklarına gerekli önemi veren ülkelerin refahının diğer ülkelere göre çok yüksek olduğu aşikardır. 

Bahadır Bıçakcı

 

Top