BİLGİ KÖŞESİ

Daha Güvenli Bir 2016 Dileğiyle

2015 büyük umutlar ile başladığımız bir yıldı. 2014 yılı içinde çoklu ölümlerin gerçekleştiği maden ve inşaat sektörü kazalarımızın ardından İSG alanında kültürel gelişimimizin ivmelenmesini beklediğimiz bir yıldı 2015. Dile kolay, 1886 çalışanımızı kaybetmiştik.

2015 yılının ilk 11 ayı itibari ile kazaların azalmasına yönelik beklentilerimiz maalesef karşılığını bulamadı. Resmi olmayan rakamlar ile Kasım 2015 sonu itibari ile 1593 çalışanımızı iş kazalarında kaybettik.

Peki, bu kültürel gelişim nasıl bir yolculuk? Hangi doğrultuda adımlar atılmalı?

Dünyaca bilinen bir akaryakıt ve enerji organizasyonu geliştirdiği “Hearts and Minds” adlı çalışma kurumların ve toplumların İSG alanında kültürel gelişim aşamalarına ışık tutuyor. İlgili görselden de takip edileceği üzere kurumlar kültürel gelişim anlamında 5 farklı kategoride yer alıyor.

Patolojik yapılar İSG alanında yatırım yapmayı her koşulda umursamaz ve bu alandaki düzenlemelere tepki gösterir.

Reaktif yapılar herhangi bir kaza meydana gelmeden önce İSG alanında yatırım yapmama eğilimindedir. Kazalar sonrası önlem alarak konuyu önemsediğini ortaya koyarlar.


Hesaplayıcı yapılar mevzuatsal olarak minimum gereklere odaklanırlar, çıtayı yükseltmek için yatırım yapma eğiliminde değildirler.


İSG Yönetim sistemleri bulunur, ama bu sistemin sahaya yansıması ikinci plandadır.

Proaktif yapılar İSG yönetim sistemlerini sahaya adapte etmişlerdir. Herhangi bir kaza olmadan önceki önleyici unsurlar sistemin temelini oluşturur ve bu unsurlar yürürlüktedir.

Üretken yapılar çok iyi İSG standartları sağlamadan iş süreçlerinin sürekliliğini sağlayamadığını düşünürler. İSG asıl odaktır. İSG nin öncelik ve değeri iş süreçlerini çok daha verimli ve kazançlarını daha yüksek kılar.

İSG alanındaki kültürel gelişimini önemli ölçüde tamamlamış toplumlar bu adımları izlemişlerdir. Yeni çıkan yasalar ve düzenleyici hükümlerin kurumları ancak “Hesaplayıcı” adıma kadar iyileştirdiği, daha ötedeki adımlara ulaşmak için Bakanlığın doğru uygulamalara yönelik kılavuz, bilgilendirici ve teşvik edici nitelikte yayın, eğitim, toplantı ve organizasyonlarının, İşverenlerin ise endüstrilerindeki global gelişmeleri takip ederek teknik ve teknolojik ilerlemeleri işyerlerine adapte etmelerinin önemi çok büyük.  

Bu çerçevede tarafların yeterli çabaları ile daha iyiye doğru yol aldığımız, tüm çalışanlarımız ve sanayicilerimiz için çok daha güvenli bir 2016 yılı diler, saygılar sunarım.


Özgür Cengiz

 

Top